Pomocy, mam wzdęcia po mleku! Kiedy lepiej je odstawić?

Udostępnij:
pomocy-mam-wzdecia-po-mleku-kiedy-lepiej-je-odstawic

Czasami możesz nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, że Twój organizm nie toleruje laktozy. Często masz wzdęty brzuch, ale nie kojarzyłeś tego wcześniej z piciem mleka? W niektórych przypadkach nietolerancja objawia się dopiero w dorosłym wieku. Co wpływa na jej pojawienie się? Czy musisz zrezygnować całkowicie z produktów mlecznych? Gdzie jeszcze znajdziesz laktozę?

Nietolerancja laktozy – na czym ona polega?

Szacuje się, że 20-37% dorosłych Polaków ma problemy z nietolerancją laktozy. Za taki stan rzeczy odpowiada enzym zw. laktazą. Rozkłada on zawartą w pokarmach laktozę na prostsze cząsteczki. Jego niedobór lub całkowity brak sprawia, że po zjedzeniu produktów mlecznych możesz odczuwać przykre dolegliwości. Niestrawiona laktoza fermentuje w jelicie grubym. W ten sposób tworzą się kwasy i gazy w jelitach, powodują przykre dolegliwości.

Wzdęcia po mleku – przyczyny

Przykre dolegliwości żołądkowe wywołane przez mleko mogłeś odziedziczyć po rodzicach. Nietolerancja laktozy ma często podłoże genetyczne. Często też pojawia się na skutek zniszczenia nabłonka jelita, np. przy długotrwałym stosowaniu niektórych leków, lub jest wynikiem takich chorób jak:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • celiakia,
  • mukowiscydoza,
  • choroba Whiple’a,
  • zespół krótkiego jelita,
  • choroba Duhringa.

Dlatego, jeśli zauważyłeś, że np. po wypiciu mleka lub zjedzeniu sera czy jogurtu źle się czujesz i sytuacja się powtarza, wybierz się do lekarza w poszukiwaniu diagnozy.

Jak samemu rozpoznać nietolerancję laktozy?

Na szczęście nie każde wzdęcie po wypiciu mleka wskazuje chorobę lub niedobór odpowiedniego enzymu. Przez dłuższy czas obserwuj organizm po spożytych posiłkach. Jeżeli stale po wypiciu mleka lub zjedzeniu przetworów mlecznych zauważysz u siebie wzdęty brzuch, bóle brzucha i nudności, zapewne cierpisz na niedobór enzymu trawiennego. Nie znaczy to jednak, że do końca życia zostaniesz pozbawiony możliwości jedzenia sera czy jogurtu.

Leczenie nietolerancji laktozy

Jeżeli przyczyną nietolerancji laktozy jest uszkodzenie nabłonka jelita, w pierwszej kolejności powinieneś zregenerować uszkodzoną tkankę. W tym czasie zrezygnuj z produktów mlecznych, natomiast po wyzdrowieniu możesz wrócić do normalnej diety. Jeżeli Twoje problemy są przewlekłe, konieczna będzie dieta całkowicie eliminująca mleko bądź taka, która zakłada stosowanie suplementów takich jak Lactocontrol w tabletkach, który zawiera laktazę.

Mleko a wzdęcia czyli odpowiednia dieta

Zmieniając dietę na przyjazną dla układu trawiennego wyeliminujesz lub znacznie ograniczysz produkty mleczne. Jeżeli objawy nietolerancji nie są u Ciebie bardzo nasilone, możesz co jakiś czas pokusić się o wypicie np. kawy z mlekiem, ale samodzielnie musisz sprawdzić, jaka ilość nie będzie Ci szkodzić.  Zazwyczaj jest to jednorazowo ok. 100-200 ml dziennie. W przypadku bardzo ostrych objawów zastąp produkty mleczne innymi, bogatymi w wapń, białko, cynk, magnes i potas. Uzupełniaj też stale witaminę D, gdyż zwiększa ona przyswajalność wapnia.

Co jeść?

Cierpiąc na nietolerancję laktozy możesz jeść produkty mleczne poddane fermentacji: maślankę, jogurt, kefir czy ser pleśniowy. Zawarte w nich bakterie pomagają w trawieniu i zmniejszają przykre objawy nietolerancji. Możesz też wprowadzić do jadłospisu sery dojrzewające (gouda, parmezan, cheddar). Mleko zwierzęce zastąpisz sojowym, ryżowym, owsianym lub kokosowym. Unikaj za to takich produktów jak: pieczywo tostowe, bułki maślane, margaryna, pasztety, kiełbasy, słodycze, ciasta, syropy i dania gotowe, gdyż mogą one zawierać laktozę. Będąc na zakupach, czytaj składy przetworzonych produktów, które kupujesz.

Cierpiąc na nietolerancję laktozy nie musisz całkowicie zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych i trybu życia. Najczęściej wystarczy, że czasowo lub na stałe zamienisz pewne produkty w codziennym menu, albo wyeliminujesz niektóre produkty, zawierające zbyt duże dawki laktozy. Przy bardziej dokuczliwych problemach gastrycznych skonsultuj się z lekarzem bądź dietetykiem i ustal odpowiednią dla siebie dietę.

Udostępnij: