Jelito drażliwe – objawy, dzięki którym je rozpoznasz?

Udostępnij:
jelito-drazliwe-objawy-dzieki-ktorym-je-rozpoznasz

Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba, której towarzyszą przykre dolegliwości układu pokarmowego. Jakie są jej objawy? Co jeść i czego unikać by złagodzić przebieg choroby?

Zespół jelita drażliwego – występowanie i przyczyny

Zespół jelita drażliwego (inaczej IBS) to jedno z najczęstszych schorzeń układu pokarmowego. W Polsce choroba dotyczy 10-20% populacji, głównie w wieku 30-40 lat. Jej przyczyny nie są do końca znane, jednak podejrzewa się wiele czynników, które mogą mieć wpływ na jej rozwój, w tym przebyte infekcje układu pokarmowego, zaburzenia flory bakteryjnej jelit (wywołane np. długim stosowaniem antybiotyków), czynniki genetyczne oraz podłoże psychiczne (stres i niepokój).

Czy wiesz, że…

Kobiety chorują na zespół jelita drażliwego 2 razy częściej niż mężczyźni?

Jelito drażliwe – objawy

Wyróżniamy 3 postacie IBS: biegunkową, zaparciową oraz mieszaną. Jeśli podejrzewasz u siebie jelito drażliwe, objawy choroby powinny pojawić się u Ciebie przynajmniej 3 razy w miesiącu w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Przy diagnozowaniu dolegliwości lekarz powinien wykluczyć inne choroby, które swoimi objawami mogą przypominać jelito drażliwe. Objawy konieczne do rozpoznania IBS to:

  • ustąpienie bądź zmniejszenie dolegliwości po wypróżnieniu,
  • zmiana częstości wypróżnień i wyglądu stolca, związana z pierwszymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi (biegunką, zaparciami, bólami brzucha),
  • dodatkowo u chorego mogą występować: ostre, skurczowe bóle brzucha nasilające się po posiłkach, biegunki lub zaparcia, wzdęcia brzucha, odbijanie, gazy, uczucie niepełnego wypróżnienia oraz osłabienie. Bardzo często objawy występują lub nasilają się w sytuacjach stresowych.

Do rozpoznania wymagane jest występowanie przynajmniej 1 z 3 powyższych objawów. Są to objawy nieswoiste, ponieważ jeśli pojawią się rzadziej niż 3 razy w ciągu ostatnich 3 miesięcy to nie muszą one świadczyć o zespole jelita drażliwego. Są one charakterystyczne dla tej choroby tylko wtedy kiedy spełniają kryterium czasu.

Jak leczyć zespół jelita drażliwego?

Leczenie opiera się na łagodzeniu objawów i zapobieganiu ich występowania. Obecnie nie ma sposobu na całkowite wyleczenie zespołu jelita drażliwego, jednak istnieje wiele metod, by kontrolować chorobę – dieta ma ogromne znaczenie w zmniejszaniu dolegliwości. Ponadto unikaj stresu. Dodatkowo możesz wspomagać pracę jelit środkami farmakologicznymi (przyspieszającymi lub zwalniającymi pracę jelit, rozkurczowymi, przeciw wzdęciom), które zaleci Ci lekarz.

Zespół jelita drażliwego – dieta, która Ci pomoże

Odpowiednie odżywianie ma duży wpływ na zespół jelita drażliwego. Co jeść, by uniknąć lub zmniejszyć dolegliwości? Jedz produkty bogate w błonnik i ograniczaj produkty zawierające węglowodany FODMAP (łatwo fermentujące w układzie pokarmowym) oraz substancje (gluten, laktoza i inne), które mogą nasilać objawy charakteryzujące zespół jelita drażliwego.

Produkty zalecane przy zespole jelita drażliwego – lista zakupów:

  • produkty zbożowe bezglutenowe: orkisz, ryż, komosa, kukurydziane,
  • mleko i jogurty bez laktozy,
  • mięso, ryby i tofu,
  • jaja,
  • warzywa (marchew, lucerna, cukinia, szpinak, bakłażan, ziemniaki, ogórek, pomidor, sałata),
  • owoce (cytrusy, owoce leśne, banany, kiwi, melon),
  • migdały i pestki dyni.

Jedz też 2 łyżki siemienia lnianego dziennie: zalej nasiona szklanką ciepłej wody i wypij po uzyskaniu gęstej konsystencji.

Czego lepiej nie jeść przy IBS?

Dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą wystąpić u Ciebie po zjedzeniu produktów ciężkostrawnych. Chorzy powinni zrezygnować z alkoholu i produktów przetworzonych (fast food, słodycze itp.). Dodatkowo powinieneś unikać produktów zawierających wspomniane węglowodany FODMAP. Skorzystaj z poniższej listy.

Produkty, których powinieneś unikać:

  • zboża: żyto, pszenica, jęczmień,
  • nabiał: mleko krowie, ser biały, śmietana, lody,
  • warzywa: szparagi, por, cebula, warzywa strączkowe, buraki, kapusta włoska, seler, kukurydza, dynia,
  • brokuł, pieczarki i brukselka,
  • owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, morele oraz brzoskwinie,
  • orzechy: orzechy nerkowca i pistacje.

Zespół jelita drażliwego – jak sprawić, by nie nawracał?

IBS to przewlekłe schorzenie, którego objawy wracają co jakiś czas. Zespół jelita drażliwego wiąże się z kłopotliwymi dolegliwościami układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna, bogata w błonnik i bez produktów przetworzonych jest jedną z podstawowych metod łagodzenia objawów i leczenia choroby. Niestety nie ma sposobu na całkowite wyleczenie IBS, jednak choroba ma lekki przebieg i nie prowadzi do wyniszczenia organizmu.

Duży wpływ na przebieg choroby ma też Twoje samopoczucie psychiczne i stres, dlatego zmień styl życia – więcej odpoczywaj, kontroluj dietę i stosuj się do wskazówek lekarza.

Udostępnij:
Lek. Karina Sprężak